Aš kadais šventai tikėjau meile...
[V.Mačernis]
...ieškojau jos tamsiausiuose užkaboriuose ir rasdavau. Nors tiesa pasakius klystu. Ji rasdavo mane. Ateidavo lietuj lyjant ir tyliai pasibelsdavo į mano langą. Saule nušvisdavo mano veidas. Surasdavo juodžiausioj nakty, ir skaisčiau imdavo spindėti žvaigžės. Ištraukdavo iš gilaus nerimo ir paguosdavo kai būdavo liūdna. Šypsodavausi jai ir meilė man atsakydavo savo kerinčia šypsena. Jausdavau jos švelnų ir aistringą prisilietimą. O kai ji su manimi šnekėdavosi, kukliai nuleidavau akis. Taip, aš kadais šventai tikėjau meile. Nemaniau, kad ji gali išduoti, nemaniau kad ji gali nekęsti ar palikti mane kenčiančią vienatvėje. Buvau kvailė. Tada dar nežinojau, kad tiesa gali būti pavojinga, o pasitikėjimas mirtinas. Bet šis žinojimas atėjo. Kaip ir viskas gyvenime vieną kartą ateina. Užklupo mane netikėtai. Pamenu, tada grožėjausi žvaigždėta naktimi, svajojau ir ilgėjausi. Ilgesys, meilės brolis. Jis taip pat mane aplankydavo. Bet jis nėra žiaurus. Žiauri meilė. Ji mane išdavė. Paliko klykinčią iš skausmo vidury pilko ir apleisto lauko. Paliko vieną, nepažįstančia skaudžios gyvenimo tikrovės. Tarsi kūdikį, kurį ką tik gimusį palieka jo nenorinti motina. Meilė atsižadėjo manęs. Pasėjo skausmą, neapykantą ir kerštą mano širdyje. Kažkur skaičiau jog širdys nedūžta, o tik truputėlį apsilamdo ir vėl atsitiesusios atgyja naujam gyvenimui. Tačiau manoji, ji skilo į šipulius. Apleista, nekenčiama ir išduota. Daugybė šukelių išsibarstė po visą pasaulį. Lengviausias išnešiojo vėjas, paslėpdamas aukštai kalnuose. Kitos nugrimzdo į gilius vandenis ir jas užklojo dumbliai. O trečios prasiskverbė į motiną žemę ir apaugo akmenų tvirtovėmis, saugančiomis nuo svetimų akių. Nežinau ar kada jas surinksiu. Vėjais paleista ir išbarstyta širdis, sugniuždytas gyvenimas. Skausmas, neapykanta ir kerštas įsitvirtino akmenyje, išaugusiame vietoj širdies. Įdomu ar akmuo moka jausti, įdmu ar jis kada išmoks. Įdomu, ar šukės kada nors susirinks į vieną visumą ir vėl plazdės aistra, gyvybe, meile. Meile kuri mane išdavė, paliko ir apleido.
Aš kadais šventai tikėjau meile,
Aš buvau tikėjimo kvailys...
[V.Mačernis]

Per didelis noras "ką nors" įžvelgti priveda prie filosofinių haliucinacijų...