Kai paklysta rugiuose žaltvykslės...

Forumiečių vardinė kūryba: poezija, proza ir pan.

Kai paklysta rugiuose žaltvykslės...

Standartinė Žaltvykslė 2006-Bir-25 Sek, 10:06 pm

Kai paklysta rugiuose žaltvykslės... Išsiblaško jų žiburiai. Išnyksta tarsi varpų gaudesys nutyla lyjant lietui. Lieka tik prisiminimų ir liūdesio našta, slegianti liaunus pečius, lenkianti tarytum vėtra beržą prie žemės...

Nulyja gaivūs lietūs. Kaip upė nuplauna dulkes nuo pavargusių kojų ir nuneša kažkur tolyn į nevilties kupiną ašarų pritvinkusį ežerą. O jo pakrantėje žaliuoja viržiai, aštriai braižantys basas kojas, neleidžiantys atsigaivinti ašarų sūrume.

Kodėl nežydi liepos? Klausiu tuomet savęs keldama akis į rasojantį nuo lietaus dangų. Kodėl nekvepia šilas? Kodėl dulkės nusėda ant besiplaikstančių plaukų. Kodėl nulijo lietūs? Kodėl sava gaiva pasveikina žaibai? Kodėl suklupus gelia pėdas?.. Kodėl tu manoj širdy nepasilikai?...

kai pasklysta rugiuose žatvykslės... Nuplauna lietūs dulkes pažerdami naujus gyvenimo lašus. Tik kažkodės vis maudžia širdį, nes joje lieka tuščia...

Paveikslėlis
Per didelis noras "ką nors" įžvelgti priveda prie filosofinių haliucinacijų...
Vartotojo avataras
Žaltvykslė
Nusipelnęs(-ius) forumietis(-ė)

Standartinė sc0rp 2006-Bir-25 Sek, 10:13 pm

esme atrodo pagavau, bet kazko vistiek truksta..:) Arba nesugebejau suprast..
Vartotojo avataras
sc0rp
Forumo siela
Forumo siela

Standartinė Žaltvykslė 2006-Bir-25 Sek, 10:16 pm

Visuomet vienam trūksta galbūt sakinio, o kitam galbūt tuo sakiniu per daug ;) Svarbu ne žodžiai ir ar jū trūksta, svarbu ar pagauni nuotaiką ir jausmą...
Vartotojo avataras
Žaltvykslė

Standartinė sc0rp 2006-Bir-25 Sek, 10:24 pm

Ne, truksta kazko kad priverstu labiau susimastyt, pajusti ta ka nori pabrezti..:)
Vartotojo avataras
sc0rp
Forumo siela
Forumo siela

Standartinė Žaltvykslė 2006-Bir-25 Sek, 10:48 pm

O pabrėžti čia nieko nereikia. Nes tai minčių srautas, neturintis visa apimančios minties. Tai dienoraščio tipo pamąstymai galbūt kada nors išsirutuliosiantys į niūrią elegiją ar skausmo persmelktą miniatiūrą. Kiekvienas sakinys čia kažką pabrėžia, tačiau kartu kiekvienas sakinys yra beprasmis. Tačiau kiekvienam iš jų galima suteikti prasmę įdėjus į naują kontekstą. Nori pažaisim žaidimą. Išrink iš buvusio kūrinio vieną sakinį ir aš padarysiu naują miniatiūrą, tačiau jau joje tas sakinys bus pagrindinė vyraujanti tema.
Vartotojo avataras
Žaltvykslė

Standartinė sc0rp 2006-Bir-25 Sek, 11:06 pm

"Kodel nulijo lietus?" - turetu kazkas idomaus gautis:P
Vartotojo avataras
sc0rp
Forumo siela
Forumo siela

Standartinė Žaltvykslė 2006-Bir-26 Pir, 11:23 am

Kodėl nulijo lietus? Nuplovė dulkes nuo mano širdies kertelių ir purvinais upeliais išsiliejo vanduo. Čiurlendami upeliūkščiai pasileido per pievas nešdami džiaugsmą. Nesvarbu kad pusviną, dulkėmis apgaubtą, dulkėse išaugusį iškerojusį. Ir pati širdis, kaip dulkių gniuzulas papūtus stipresniam vėjui išsibarstė po pasaulį. Nusėdo pievose, nusileido vandenynuose ir tik viena kita smiltelė pasiekė laukiančią širdį. Paiekė ir ištirpo kitų dulkių tumuluose.

Kodėl nulijo lietus ir leido mano sielai pravirkti? Keistai ir įdomiai tuomet kalbėjau. Tiesa pasakius šaukiau, klykiau ir laužiau iš skausmo svyrančia rankas. Kodėl nulijo lietus ir nusinešė tai kas buvo brangu. Lašai tarytum ašaros išdibarstė po visą visatą, upeliai suplaukė į ežerą o prie jo pražydo amžinai raudantis liūdesio medis, tiesiantis šakas į begalybę. O virš bedugnės žilvičių šakos tiesė tiltą, kuriuo galėčiau eiti nesuklupus ir rasti save.

Štai kodėl nulijo gaivūs lietūs. KAd vestų per bedugnę žilvičių takai... KAd čiurlentų purvo persunkti linksmi upeliukai. Kad raudotų medis prie ašarų ežero ir tiessų savo šakas link begalybės. KAd dulkės pasiekusios tavo širdį nepranyktų, o išsiskleistų lelijų žiedais ir tu pažintum tą keistai tyrą jausmą, gimstantį iš purvo ir virstantį tyru... Dėl tavęs nulijo lietus. Ir dėl tavo širdies - kad šioji praregėtų...

Paveikslėlis
Vartotojo avataras
Žaltvykslė

Standartinė sc0rp 2006-Bir-26 Pir, 8:07 pm

Sitas jau labiau patiko:) Seip net nežinau ka sakyt.. :D
Vartotojo avataras
sc0rp
Forumo siela
Forumo siela

Standartinė Žaltvykslė 2006-Bir-27 Ant, 3:12 pm

Kai nebežinai ką sakyti, geriau patylėti apie nieką ir tyloje išgirsti vėjo krebždesį, besiskverbiantį į sielos gilumą... [skiriama sc0rp]
Vartotojo avataras
Žaltvykslė

Standartinė Žaltvykslė 2006-Lie-21 Pen, 10:53 pm

Raudona saulė krauju nudažė audringą jūros paviršių. Buvo vakaras. Nerimo vėjas. Bangų ošimas vis stiprėjo ir stiprėjo. Dangų aptraukė juodi niūrūs debesys. Paslėpė saulę. Pakilo audra. Dangaus skliautą perskrodė žaibas, akimirkai apšvisdamas mišką, dunksantį už kopų. Po kelių akimirkų atidundėjo griausmas. Stiprus, galingas – jis sudrebino visą pakrantę. Su juo kartu atskriejo aimana. Silpna, vos girdima. Kaip kontrastas griausmui. Liūdna aimana. Balsas sklido iš miško, kuris, nutviekstas žaibo šviesos, atrodė kaip gyvas. Medžiai ošė, tarytum šnekėdamiesi tarpusavyje. Tarytum bardami kažką. Kažką keikdami. Miškas atgijo. Iš gilaus miego jį pažadino audra. Ir ji suprato, jog miegojo per ilgai. Kelis tūkstančius metų. Ąžuolynas buvo senas. Šie medžiai matė tamsos galybę ir jos žlugimą. Su ilgesiu prisiminė tas dienas, kai giria buvo pilna žmonių. Negesdami degė aukurai, prižiūrimi nekaltų vaidilučių. Nuolatos skambėjo dainos. Visiems buvo gera. Tačiau tos dienos seniai praėjo. Jos nebegrįš. Apsamanoję aukurų akmenys kraupiai sudejavo. Kraujas... Jis dar šiltas. Ant medžių kamienų, ant miegančios žemės. Ir kalavijų ašmenys vis dar žvanga miške, kuris miegojo per ilgai...

Paveikslėlis
Vartotojo avataras
Žaltvykslė

Standartinė Žaltvykslė 2006-Lap-04 Šeš, 3:49 pm

Aš kadais šventai tikėjau meile...
[V.Mačernis]

...ieškojau jos tamsiausiuose užkaboriuose ir rasdavau. Nors tiesa pasakius klystu. Ji rasdavo mane. Ateidavo lietuj lyjant ir tyliai pasibelsdavo į mano langą. Saule nušvisdavo mano veidas. Surasdavo juodžiausioj nakty, ir skaisčiau imdavo spindėti žvaigžės. Ištraukdavo iš gilaus nerimo ir paguosdavo kai būdavo liūdna. Šypsodavausi jai ir meilė man atsakydavo savo kerinčia šypsena. Jausdavau jos švelnų ir aistringą prisilietimą. O kai ji su manimi šnekėdavosi, kukliai nuleidavau akis. Taip, aš kadais šventai tikėjau meile. Nemaniau, kad ji gali išduoti, nemaniau kad ji gali nekęsti ar palikti mane kenčiančią vienatvėje. Buvau kvailė. Tada dar nežinojau, kad tiesa gali būti pavojinga, o pasitikėjimas mirtinas. Bet šis žinojimas atėjo. Kaip ir viskas gyvenime vieną kartą ateina. Užklupo mane netikėtai. Pamenu, tada grožėjausi žvaigždėta naktimi, svajojau ir ilgėjausi. Ilgesys, meilės brolis. Jis taip pat mane aplankydavo. Bet jis nėra žiaurus. Žiauri meilė. Ji mane išdavė. Paliko klykinčią iš skausmo vidury pilko ir apleisto lauko. Paliko vieną, nepažįstančia skaudžios gyvenimo tikrovės. Tarsi kūdikį, kurį ką tik gimusį palieka jo nenorinti motina. Meilė atsižadėjo manęs. Pasėjo skausmą, neapykantą ir kerštą mano širdyje. Kažkur skaičiau jog širdys nedūžta, o tik truputėlį apsilamdo ir vėl atsitiesusios atgyja naujam gyvenimui. Tačiau manoji, ji skilo į šipulius. Apleista, nekenčiama ir išduota. Daugybė šukelių išsibarstė po visą pasaulį. Lengviausias išnešiojo vėjas, paslėpdamas aukštai kalnuose. Kitos nugrimzdo į gilius vandenis ir jas užklojo dumbliai. O trečios prasiskverbė į motiną žemę ir apaugo akmenų tvirtovėmis, saugančiomis nuo svetimų akių. Nežinau ar kada jas surinksiu. Vėjais paleista ir išbarstyta širdis, sugniuždytas gyvenimas. Skausmas, neapykanta ir kerštas įsitvirtino akmenyje, išaugusiame vietoj širdies. Įdomu ar akmuo moka jausti, įdmu ar jis kada išmoks. Įdomu, ar šukės kada nors susirinks į vieną visumą ir vėl plazdės aistra, gyvybe, meile. Meile kuri mane išdavė, paliko ir apleido.

Aš kadais šventai tikėjau meile,
Aš buvau tikėjimo kvailys...
[V.Mačernis]

Paveikslėlis
Paskutinį kartą redagavo Žaltvykslė 2006-Lap-16 Ket, 8:48 am. Iš viso redaguota 1 kartą.
Vartotojo avataras
Žaltvykslė

Standartinė Kapucine 2006-Lap-04 Šeš, 4:01 pm

Man patinka toks rasymas,toks minciu isdestymas.Grazus palyginimai,daug kitu menines raiskos priemoniu.Nenuobodu skaityti ir tuo paciu nenutolstama per giliomis filosofijomis nuo esmes ir pagrindines temos.

Isleistum knyga,tikrai buciau viena is pirkeju;]
Sorry to confuse you, but all that you know is wrong.
Vartotojo avataras
Kapucine
Moderatorių taryba

Standartinė Žaltvykslė 2006-Lap-04 Šeš, 4:23 pm

Jeigu būtų ką į tą knygą dėti, tai gal ir pagalvočiau. Bet vis tiek ačiū.
Vartotojo avataras
Žaltvykslė

Standartinė devyni 2006-Lap-10 Pen, 11:48 pm

Viena pastaba - naudojant kito autoriaus žodžius, būtinas autorystės nurodymas.
Vartotojo avataras
devyni

Standartinė Žaltvykslė 2006-Lap-16 Ket, 8:49 am

Ačių legionas, nepasižiūrėjau kad nenurodyta ;) PAsitaisiau
Vartotojo avataras
Žaltvykslė

Kitas

Grįžti į Mūsų kūryba

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 0 svečių