Joninės/Rasos

Įsijunkite į diskusijas įvairiomis temomis... Plepėk

Standartinė Smekla 2007-Bir-25 Pir, 3:56 pm

kik, visų pirma arba tu nesupratai ką aš noriu pasakyti, arba as nesupratau ką turi omenyje tu. Visą istoriją aš puikiai žinau. Deja, ekspedicijoje neteko nė karto dalyvauti, tačiau esu kelis kartus dalyvavusi Rasų šventėje, kuri buvo švenčiama pagal XVIII - XIX a. tradicijas. Beje, senovės istorija ir kultūra yra mano hobis, kaip beje suprantu ir tavo. Nepeikiu šitų iš mano minėto laikotarpio atėjusių papročių. Paprasčiausiai žinau, kad jie ;labai smarkiai yra štakoti šsigalėjusios krikščionybės, nepaisant to, kad ji į Lietuvą atėjo pakankamai vėlai. Tačiau buvo laikomasi tokios pozicijos, jog nereikia išrauti senojo tikėjimo. Nereikia griauti šventyklų. Užtenka jose pastatyti altorių, ir pradėti melstis krikščioniškai, o žmonės jau patys pripras. Daug kur taip buvo padaryta. Aišku dar daugiau buvo suniokota ir išnaikinta. Daug kas persipynė su krikščionišku tikėjimu, todėl autentikškumo kai kur liko mažai.
Dabar kas lieča pagonybę. Tu jau man atleisk, tačiau aš nežinau tokios religijos, tokio tikėjimo, kuris vadinasi pagonybė. Žmogus šnekantis apie pagoniškus laikus šneka krikščioniškomis pozicijomis ir standartais. Žinau tik tiek, kad buvo senasis tikėjimas. Latviai, bandantys jį atgaivinti vadina save dievturiais, romuviai save vadina pagonimis. Man šis terminas svetimas ir niekaip nesisieja su senuoju tikėjimu. Paprasčiausiai tai nemūsiškas terminas. Sugalvotas krikščionių. Ir niekaip nesuprantu kaip galima didžiuojantis sakyti, jog tu esi pagonis, kai ši sąvoka yra niekinanti visą senojo tikėjimo esmę [pastaba taikoma ne kažkam konkrečiai, o bendrai].
Šiam kartui tiek pastabų.
Man gyvenimas panašus į upę, kuri iš pradžių turi nutekėti nuo uolos, kad pasiektų vandenyną.
Vartotojo avataras
Smekla
Įsivažiuojanti(-s)
Įsivažiuojanti(-s)

Standartinė kik 2007-Bir-25 Pir, 5:53 pm

Smekla, Nesupratai tai ką norėjau pasakyti apie Romuviečius, o be to aš dar ir išsireiškiau ne taip. Rasos šventę švęsdavo visa Europa kaip žinai (tikiu, kad žinai istoriją). O tai kaip manai kaip kalba išsilaikė taip ilgai? Nė viena kalba nesugebėjo taip modernėti neprarandant archajiškumo! Ech... Išeinu į minėjimą. (važiuoju į Vilnių) Negaliu daug ko parašyti... Vėliau parašysiu...
Pagarbiai KIK
Vartotojo avataras
kik
Padedantis forumietis :] Admin
Padedantis forumietis :] Admin

Standartinė Smekla 2007-Bir-25 Pir, 7:53 pm

Puikiai žinau, kad vasaros solsticija minima buvo ne tik Europoje, bet ir kituose pasaulio kraštuose, kaip ir žiemos saulėgrįža ir t.y. Na bet apie modernėjimą neprarandant archaiškumo pasakoti nereikia, nes imsiu piktintis VLKK darbu ir viskas.

Taip tikriausiai nesupratau ką norėjau pasakyti apie romuvius (ne romuviečius, kiek man žinoma). Žinau, jie bando gaivinti senąjį tikėjimą, tačiau vadina save pagonimis. Tai man labai keista ;) Bet tikiuosi kad papasakosi plačiau.

Laukiu platesnio komentaro. Manau mezgasi rimtesnė diskusija. ;)
Man gyvenimas panašus į upę, kuri iš pradžių turi nutekėti nuo uolos, kad pasiektų vandenyną.
Vartotojo avataras
Smekla
Įsivažiuojanti(-s)
Įsivažiuojanti(-s)

Ankstesnis

Grįžti į Diskusijos apie viską

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 0 svečių